24 de gener del 2021

Sis persones del Baix Penedès candidates per la CUP el proper 14F


 L’associacionisme, la defensa del territori, l’organització sindical o la lluita feminisme són els principals motius de vinculació a la militància política a l’Esquerra independentista.

La candidatura de la CUP a les properes eleccions, que han de ser, en principi, el proper 14 de febrer, està encapçalada per la tarragonina Laia Estrada, regidora de Tarragona, i Edgar Fernàndez, regidor de Reus. El número 4 de la llista l’ocupa el baixpenedesenc, Kilian Fuertes, actual regidor de la CUP per Calafell.

Fuertes és educador i ha treballat sempre vinculat al món de la formació i l’acompanyament de joves; feines que sempre ha combinat amb la participació en el teixit associatiu de Calafell i de la comarca, així com en diversos col·lectius del món social i de la solidaritat internacional, realitzant projectes de cooperació internacional en col·laboració amb la URV.

La cunitenca Ruth Sunyol, membre de la Mesa de la territorial de la CUP Penedès-Garraf-Anoia, també forma part de la llista. És provinent de la Plataforma No Fem el CIM i forma part del grup impulsor i de treball de la Plataforma SOS Penedès, des d’on s’han denunciat múltiples agressions ambientals i paisatgístiques a la vegueria alhora que s’ha proposat un nou model de territori, i es participa i es fa seguiment del Pla Territorial Parcial del Penedès, actualment en procés de redacció per part del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Tant des de la plataforma SOS Penedès com des de la CUP de Cunit, actualment també s’està fent denuncia pública de dos projectes urbanístics a Cunit.


La incorporació de Marcos Rastrilla a la llista cupaire implica una reivindicació de la lluita sindical per part de la candidatura. Rastrilla és sindicalista, i va tenir un paper destacat en un dels conflictes laborals més importants dels darreres temps a la comarca. De fet, a banda d’haver estat delegat de la CGT a l’empresa de Saint-Gobain, és tècnic de medi ambient i col·laborador de diverses entitats ecologistes i animalistes. Tot i no ser militant de la CUP, ell ha decidit formar part de la llista pel compromís de la formació tant amb la defensa dels drets laborals com amb la lluita per la defensa del territori. D’aquesta manera, la CUP vol expressar el seu compromís amb els centenars de les treballadores de la comarca afectades per processos de tancament i de deslocalització de diferents empreses. En aquest sentit la CUP ja es va involucrar amb el conflicte de Saint-Gobain donant suport a les treballadores en vaga i cridant a participar tant a les manifestacions com a altres mobilitzacions.


  L’Andrea Alonso és del Vendrell, però viu a Sant Vicenç de Calders, i també forma part de la llista. Està vinculada a l'associacionisme, a l'esplai i a la militància d’UCFR, motivada per la presència de Plataforma per Catalunya al municipi. L'antifeixisme ha estat sempre una lluita imprescindible per assenyalar el discurs en contra de les llibertats. També és militant d’Endavant OSAN i el col·lectiu feminista vendrellenc Alerta Violeta, sorgit per la necessitat de donar veu i força al feminisme de classe davant la institucionalització i rebaixa constant del discurs feminista.

L’activista llorencenc Toni Tello és membre de la candidatura també. És simpatitzant del GEVEN i membre de Decideix Llorenç. A més, com a infermer, forma part de Sanitaris per la República. Defensa que cal denunciar la situació d’emergència social que trobem arreu de la comarca on no tenim prou infraestructures per fer-hi front, en el territori trinxat per autopistes, vies i l’amenaça del ciment i l’asfalt en forma del LOGIS, en el medi ambient maltractat i amb els recursos sobreexplotats, contaminats o assecats durant dècades i l’edificació del litoral pressionant l’últim espai natural verge de Les Madrigueres, en la sanitat amb un hospital comarcal concertat sobresaturat on les treballadores pateixen la precarietat laboral i les usuàries el col·lapse dels serveis.

L’Anna Triadó, de Calafell, professora d’Història a Secundària i professora associada a la URV, sempre ha estat vinculada al teixit associatiu: des de monitora d’entitats infantils i juvenils fins a les inquietuds més actuals en la construcció d’una societat millor, més justa. Això l’ha fet implicar-se en entitats o col·lectius com ara l’assemblea local de la CUP, el grup Refugiades Calafell, la Malva Acció feminista o el col·lectiu Esgangalats que vetlla per fomentar la participació activa de les veïnes en les festes populars.

La CUP afronta aquestes properes eleccions amb la intenció de situar les problemàtiques que afecten el Baix Penedès al centre de l’agenda política. Mantenint-se com una de les comarques amb més atur de Catalunya, el Baix Penedès s’ha vist afectada com la resta del país per les conseqüències de la pandèmia, situació que s’ha vist agreujada pels processos de desindustrialització viscuts durant els darrers mesos i que han afectat a centenars de llocs de treball. De la mateixa manera, la lluita ecologista serà un eix de treball essencial per les cupaires que volen combinar la defensa del territori amb una proposta de model econòmic que generi ocupació de qualitat i estable. En aquest sentit, un dels eixos principals a la comarca, especialment a la zona del litoral, ha de ser la lluita contra processos urbanístics especulatius contraris al medi ambient i al paisatge, i cal instar a una moratòria urbanística, que permeti una reflexió participativa i decidir socialment quin és el model territorial més adequat i sostenible pel Baix Penedès.

En definitiva, cal una aposta forta al territori a nivell educatiu, de pobles, de comarca per iniciar un procés d'apoderament, on tothom educa i tothom aprèn , per millorar la cohesió social, reduir la desigualtat i sobretot, per generar consciència crítica.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Facebook Favorites More

 
Dissenyat per Som Poble - El Vendrell | 2014