Un any més, el 25 de novembre, Dia internacional contra les violències masclistes, arriba amb una xifra alarmant de feminicidis. Aquest any, a Catalunya han mort 9 dones i una nena en mans del patriarcat. Els assassinats són només la cara més crua i visible de les violències que patim. El feminicidi és l’última conseqüència d’un sistema que legitima i perpetua tot un seguit de violències estructurals: la imposició de rols de gènere, la pressió estètica, l’assetjament al carrer o en espais d’oci, la feminització de la pobresa, les agressions sexuals i les violacions, etc.
De la mateixa manera, l’impacte econòmic i social de la pandèmia ha accentuat els processos de feminització de la pobresa. Ja al març, la taxa del risc de pobresa entre les dones catalanes era del 24,1%, sis punts per sobre de la dels homes, segons dades de l’Institut català de les dones. Les dades de l’EPA de l’últim trimestre ens indiquen que l’atur entre les dones se situa en el 14,3%, un 2% per sobre que en el cas dels homes.
Al Vendrell no és aliè a aquesta realitat, per això cal seguir buscant eines per erradicar aquestes violències i discriminacions vers les dones. Una d'aquestes eines és el Protocol municipal d'actuació davant les violències sexuals en entorns d'oci que aprovarem al proper ple de El Vendrell. És primordial que tant la ciutadania com els professionals tinguin un manual d'actuació amb perspectiva feminista per tal de poder detectar quan es produeixen aquestes violències, des de les més normalitzades fins a les més evidents, sobretot en un entorn en què prima la llei del "tot s'hi val". Cal implicar al conjunt de la ciutadania mitjançant campanyes de sensibilització i així fer arribar el com actuar, com acompanyar i a qui acudir. A més, aquest protocol ha comptat amb la participació de les entitats feministes del municipi, dels col·lectius de dones, dels partits polítics i de la ciutadania en general, i per tant, el dota d'una riquesa i visió pròpia del territori.
De nou, el moviment feminista marca el camí, sortint al carrer per denunciar i combatre les violències masclistes i l’estructura patriarcal que les sosté, però també teixint xarxa per a generar espais de confiança, suport mutu i treball pedagògic per a construir relacions sanes basades en la igualtat, el desig i el respecte. Un moviment feminista que, com tot moviment transformador, es troba freqüentment en el punt de mira de la repressió, com així ho hem vist recentment en el cas de les companyes de 8 Mil motius, a les quals demanen 3 anys de presó i una multa de 26.000€ per tallar les vies del tren durant la vaga feminista del 2018. Des d’aquí volem manifestar el nostre suport i solidaritat a totes les persones encausades pel simple fet de participar en mobilitzacions o militar en organitzacions feministes.
Queda molta feina a fer, i el 25 de novembre ha de ser només un recordatori de tots els reptes que, entre totes, hem d’assumir. El creixement de l’extrema dreta, el desmantellament dels serveis públics perpetuat durant els darrers anys, la reforma laboral que ens precaritza i empobreix, la llei d’estrangeria que deixa a les dones en situació irregular en un estat d’indefensió total, etc. són només algunes de les amenaces que cal afrontar, i que només a través de l’organització feminista i del treball colze a colze podran ser superats: avancem cap a una societat que enterri per sempre el patriarcat, per una societat justa, igualitària i lliure de violències masclistes.
Som Poble - ERC
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada