Crónica de la 1ª sortida guiada, 22 març de 2015.
Sant Vicenç: una visió global del territori
Aquest matí un grup de ciutadans ens hem trobat per assistir a aquesta caminada per conèixer més d'aprop el nostre municipi. La primera parada ha sigut per veure la situació en què es troba el que hauria de ser el futur Casal de Gent Gran del Tancat del Galan.
La construcció es va aturar a la 1a fase, ara fa aproximadament 4 anys, i mentre els avis segueixen a l'espai provisional que ocupen de l'escola bressol, totalment insuficient, l'estructura està exposada a la intempèrie sense la protecció adequada. De camí cap a Mas d'en Gual, travessem la urbanització buida del Tancat del Galan, una més de les que pateixen abandonament al Vendrell. La masia es troba en estat ruïnós degut a la manca de protecció.
Situació a la que pot arribar bona part del nostre patrimoni al no tenir el Catàleg obligatori (Llei 9/1993 de 30 setembre). Prop del mas hi ha un dels nombrosos jaciments arqueològics de la zona, on es continuaran els treballs properament. Continuem per l'antic camí entre marges de pedra seca fins a la cruïlla del camí vell del Vendrell a Sant Vicenç de Calders, actualment tallat per unes finques particulars que se l'han apropiat i n'impedeixen el pas.
Arribem al mirador on hi ha la torre medieval del Sebastià. Des d'aquí podem veure diferents espais de conreu o boscosos amb plans urbanístics aprovats que quan es desenvolupin suposaran la seva desaparició, com són La Creu del Vendrell i la part baixa de Sant Vicenç. També és un bon punt per veure la inviabilitat d'alguns dels principals eixos viaris del planejament actual dels quals se'n deriven d'altres, com els actualment en execució en els terrenys de Cal Cerdanyès, i la desproporció i manca d'adequació a la situació actual del planejament en vigència. A la Plaça de la Font de Sant Vicenç hem pogut observar rere les arcades l'aflorament de Calcarenites del Miocè sobre els que es troba el poble.
Ens ha agradat veure com el nucli de Sant Vicenç s'ha pogut conservar força bé gràcies a la lluita dels seus veïns per aconseguir un Pla Especial de Protecció, tot i que no està lliure de la pressió que li suposa un Pla Parcial, aprovat a l'últim Ple abans de les anteriors eleccions municipals, que d'executar-se suposarà l'augment d'uns 30 habitatges a la part baixa del carrer del Pou i no sembla estar en sintonia amb el Pla de Protecció. A la plaça Major ens hem situat, geològicament parlant, en el context de Catalunya, un litoral força divers al final de la Depressió del Penedès, als peus del Massís de Bonastre.
Des del parc del Carrer Nou hem observat com l'espai de les Madrigueres és l'únic punt on podem veure la línia de la platja, és la nostra última finestra al mar, aquest espai també disposa d'un Pla Especial de Protecció que actualment l'Ajuntament està incomplint i que preveu continuar fent-ho construint la continuació del passeig marítim.
Sortint de Sant Vicenç pel Camí de Mar agafem el Camí dels Masos fins arribar a la Via Augusta conscients de que el planejament preveu un futur urbà de tot aquest espai entre l'autopista i El Vendrell amb el que això comporta de la desaparició del paisatge, conreus, i el patrimoni històric mil•lenari.
En un punt determinat de la Via hem vist on estava localitzat un dels dos Mil•liaris de la vila que de manera irregular va anar a parar a La Bisbal en època franquista .
Finalitzem el recorregut on la urbanització dels Bulevards va posar fi al traçat que fins no fa gaire encara enllaçava amb el C/ Camí Reial, aquí podem veure com per una banda esquelets d'edificis a mig construir i parcel•les buides i per l'altre nous terrenys en procés d'urbanització, ens parlen de la incongruència d'aquest model urbanístic que va depredant el territori sense una necessitat real si no per un afany merament especulatiu.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada